Reference

///

Hotel Zeta Danilovgrad

Duh obnove od 2006. dotiče sve aspekte društva, svaki kutak male a bezgranične Crne Gore. Drevne tvrđave, Dom Revolucije, putevi što poput žila vežu zemlju, sada i jedna mala a velika tačka grada u srcu Bjelopavlićke ravnice zasijaće starim a novim sjajem. Hotel Zeta u Danilovgradu predstavljaće izraz vremena u kojem je nastao, a koji je na temeljima duha tradicije održan i ostao. “Zeta” će zasigurno biti epicentar turističko-ugostiteljskih, kulturnih i socijalnih aktivnosti grada. Objekat je projektovao arhitekta Ilija Šćepanović, a otvoren je 1975. Hotel je tada projektovan prema standardima, i konstruktivnim i organizacionim, koji su drugačiji od današnjih. Spratnost hotela je : Po + P + 2 + Pk ( + 2 tehničke etaže). Ukupna BRG površina nadzemnog dijela je 2,420.57 m2 dok je ukupna BRGP podzemnog - podrumskog dijela : 345,87 m2. Uzevši u obzir pomenutu okolnost, uz duh tradicije a savremenim, stručnim pristupom i roditeljskom brižljivošću, SAMBIC AD će jedan novi turističko-ugostiteljski sadržaj useliti u postojeći objekat i doseći kategoriju od četiri zvezdice u svrhu adaptacije, revitalizacije i obnove, ujedno sa namjerom rješavanja problema ekološke i turističke “crne tačke” Danilovgrada, što donosi društvu višestruke benefite. Misija i cilj projekta oživljavanja nekada prepoznatljivog brenda grada Danilovgrada sadržani su u prethodno rečenom.

Nevjesta grada Danilovgrada osvježiće svoje lice. Odraz osmijeha obnove osvježiće i lica Danilovgrađana, zasigurno u kontinuitetu krijepiti duh i tijelo svakoga ko prođe kroz ovaj gradić.  Tu je da raširenih ruku dočeka, nahrani  napoji, pokaže svoju ljepotu u punom sjaju. Istu onu ljepotu koja je dovijeka krasila, iako godinama zanemarena. Suština se sakriti ne može. Zeta će zeleniti ponovo.

U projektnom zadatku je postojala potreba da se posebno afirmišu javni sadržaji hotela - dio hotela koji je okrenut gradu. U tom smislu projektovano je nekoliko elemenata. To su prije svega veliki ulazni lobi sa recepcijom, međuprostor koji može biti izložbenog karaktera, velika restoranska sala koja u zavisnosti od organizacije može da ima 120 i više mjesta, koja sa svojim potencijalima, visinom i prozračnošću može da ima i druge uloge i da bude prezentacioni proces i prostor kongresnih dešavanja. Posebno vrijedna okolnost je što se ispred samog restorana nalazi velika terasa od nekoliko stotina kvadrata, koja svojom pozicijom dominira. U suterenu hotela biće spa centar, sa potrebnim elementima od fitnes sale, saune i pratećih prostora kako bi ukupan javni sadržaj hotela bio dodatno afirmisan. Od prvog do posljednjeg sprata locirane su sobe, 33 smještajne jedinice, što broji u zavisnosti od načina korišćenja od 72-76 ležaja. Ukupna organizacija hotela locirana je na bruto površini od 2.500 m2. Preliminarna procjena investicije iznosi više od 2 mil EUR, a kapacitet radnih mjesta je oko 25. U zavisnosti od dinamike poslovanja, za očekivati je da taj broj raste.